2020-06-05 13:45:50• hírek • Szatmár.ro

Tizenöt év eredményes munkát követően intett búcsút a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek Békéssy Erzsébet

Június 5-én, pénteken a Környezetvédelem Világnapján intett búcsút a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatói székének Békéssy Erzsébet, aki 15 éven át volt meghatározó alakja a város és a megye környezetvédelmi ügyeinek.

Az igazgatónő már korábban is eljátszott többször a nyugdíjba vonulás gondolatával, de mindig sikerült maradásra bírni, vagy kollégáinak, vagy azoknak a terveknek, melyek minduntalan kivitelezésre vártak, hiszen Békéssy Erzsébet mindig is az a személy volt, aki évről évre meg tudott újulni, friss tervekkel volt képes előállni, és lendületet, energiát tudott belecsempészni a környezetvédelmi ügynökség mindennapjaiba. Sőt, ígérete szerint azzal, hogy a stafétát átadja, nem hagy fel továbbra sem terveivel: önkéntesként továbbra is a köz javát szeretné szolgálni, a jövőben is tenni akar a város és a megye környezetvédelmi ügyeinek előmozdításáért.

A hivatalos búcsúra péntek délben került sor a Kossuth-kertben, a ZöldHáz előtt álló Kiss Gedeon-szobornál szervezett sajtótájékoztató keretében. Az esemény első mozzanataként a leköszönő igazgatónő a sajtó munkatársaival közösen megkoszorúzta Kiss Gedeon mellszobrát, majd néhány mondatban értékelte az elmúlt 15 esztendő munkáját.



„Hálásan köszönöm, hogy elfogadták a meghívást és itt vannak velem, hogy ma, június 5-én közösen ünnepeljük meg a Környezetvédelem Világnapját, illetve, hogy számot vessünk a 2005-2020 közötti 15 éves időszakról, melynek idején a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője lehettem” – kezdte beszámolóját Békéssy Erzsébet.

Elmondta, nem véletlenül választotta a Kossuth-kertet ez esemény helyszíneként, hiszen ebben a másfél évtizedes periódusban a környezetvédelmi ügynökség rendszeresen szervezett különböző eseményeket itt, sőt, ezen időszak első éveiben sikerült újra életet vinni abba az épületbe is, amit ma ZöldHázként emlegetünk.

„Ez az épület arra szolgált és szolgál ma is, hogy környezetvédelmi nevelést nyújtsunk a fiatalok számára, megismerjék és megértsék, miért is olyan fontos számunkra a környezetünk, és annak megóvása. De időközben sikerült létrehozni a Nagytarnai Ökotábort is, amely szintén egy remek helyszíne lett a különböző öko-projekteknek.


Ezt követte az Iparosotthon felújításához való hozzájárulás, majd számos olyan kezdeményezés, melyek révén nem csak a fiatalok környezetvédelmi nevelését sikerült előmozdítani, de a megye is fejlődött általa. Ezen évek során mi, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi ügynökség 38 munkatársa egy remek csapattá formálódtunk, egy valódi családot alkottunk, akik folyamatosan képesek voltak tenni valamit Szatmár megyéért.


Ami kívülre kevésbé volt látható, az az irodákban, napi szinten zajló munka volt, melyek révén igyekezünk meghozni azokat a döntéseket, melyek úgy gazdasági, mint környezetvédelmi szempontból előnyösek voltak a megye számára. Legyen szó környezetvédelmi engedélyek kibocsátásáról, vagy európai uniós összegek lehívásának előmozdításáról, mind-mind a fejlődést szolgálták. Terveink és ötleteink folyamatosan voltak, viszont tudni kell azt, hogy a tervezéstől a kivitelezésig mindig hosszú az út, amely megtételéhez folyamatos és kitartó munkára volt szükség.


Ebben a munkában számos partnerünk akadt az évek során a szatmáriak személyében, legyen szó civilszervezetekről, különböző köz-, vagy tanintézményekről, vagy az átlag polgárokról, akik mindig mellettünk álltak és segítették munkánkat, minek köszönhetően azt mondhatjuk, sikerült szép eredményeket elérni ebben a 15 évben.


A nyugdíjas éveim alatt sem szeretnék a háttérbe vonulni, továbbra is aktív és értékes tagja szeretnék maradni a társadalomnak, legalább önkéntes formában” – zárta értékelőjét Békéssy Erzsébet.

A sajtó munkatársainak kérdéseire válaszolva elmondta, jelen pillanatban két olyan projektje van a környzetvédelmi ügynökségnek, melyeket nem sikerült befejezni, egyik az udvari önkormányzattal bonyolított Határtalan Zöld Folyosó, a másik pedig az Atyai Kentaur Öko-szabadidőközponttal folytatott együttműködés, melyek lezárását a pandémia miatt kénytelenek voltak elhalasztani, viszont bizonyára ezek sem fognak befejezés nélkül maradni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: